UZ Brussel doet ontdekking: "Antistoffen coronavirus na vijf maanden gehalveerd"

door: PMN
patiënt met covid in ziekenhuis in Brussel
Afbeelding bron: Photonews

Het UZ Brussel voert al een tijdje onderzoek naar antistoffen bij medewerkers. Het presenteert donderdag de derde fase van de COVEMUZ-studie waaraan 2.662 van de ongeveer 3.800 ziekenhuismedewerkers heeft deelgenomen.  


 

Het UZ Brussel voert een grootschalig prospectief wetenschappelijk onderzoek uit bij zijn ziekenhuismedewerkers waarbij de aanwezigheid en ontwikkeling van antistoffen tegen het SARS-CoV-2 virus in het bloed wordt opgevolgd. 

De eerste drie fasen zijn ondertussen afgerond: de eerste en tweede fase vonden plaats tussen 18 mei en 12 juni en tussen 13 juli en 7 augustus. Vijf maanden na de eerste fase, tussen 5 oktober en 30 oktober, ging de derde fase door.  

In het UZ Brussel is het aantal personeelsleden met COVID-19 antistoffen gehalveerd vijf maanden na de eerste fase van het onderzoek. Dit blijkt uit de derde fase van de COVEMUZ-studie waaraan 2.662 van de ongeveer 3.800 ziekenhuismedewerkers heeft deelgenomen.  

“De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat antistoffen bij sommige personen langer aanwezig blijven in het bloed dan bij anderen. De exacte reden hiervoor is nog niet duidelijk”, reageert professor Sabine Allard, kliniekhoofd Interne geneeskunde.

"Antistoffen na vijf maanden gehalveerd" 

"Dit zou eventueel kunnen verklaard worden door de ernst van de COVID-19 symptomen op het moment van de infectie, maar dit gegeven moet nog verder onderzocht worden.” 

“Het toont alleszins het belang aan van het blijvend opvolgen van alle beschermingsmaatregelen, ook na een COVID-19-besmetting.”

“Het onderzoek dient zich nog te verdiepen over de mogelijkheid dat zij die geen antistoffen aanmaakten ofwel op een later tijdstip toch antistoffen ontwikkelen ofwel een ‘andere’ immuunrespons tegen COVID-19 ontwikkeld hebben.” 

“Want antistoffen zijn niet het enige aspect dat de kracht van een immuunsysteem bepaalt. Zo bestrijden ook witte bloedcellen ziekteverwekkers die het lichaam betreden.”

Tags