Van Gucht over langdurige klachten na covid: “Hebben vaak betrekking tot de hersenen”

door: MRO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Sommige personen die besmet raakten met covid, hebben maanden nadien nog steeds klachten. Viroloog Steven Van Gucht geeft duiding bij de zogenaamde ‘long covid’.

“Er zijn toch wel wat mensen die langdurige klachten ontwikkelen na covid. Vaak gaat dat om klachten die betrekking hebben met de hersenen. Dat kan psychisch zijn, mensen die klagen van depressieve gevoelens, aanhoudende vermoeidheid.”

“Dat kan ook hoofdpijn zijn, klachten van verminderd geheugen, verminderde concentratie. Het kan ook betrekking hebben op de longen, mensen die lange tijd kortademig blijven of lange tijd blijven hoesten, of spierpijn hebben.”

“Er zijn ook gevallen waarbij de klachten een jaar of langer blijven duren. We hebben daar momenteel niet echt een verklaring voor. Bij Sciensano loopt een project om dat in kaart te brengen. Bij veel mensen gaat het over, maar niet bij iedereen.”

“Vaccinatie kan soms helpen. Sommige van die patiënten hebben zich niet laten vaccineren, hebben covid gekregen en ontwikkelen dan langdurige klachten. In een deel van de gevallen helpt het als zij zich nadien nog laten vaccineren.”

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht over long covid in onderstaande video.