Marc Van Ranst duidelijk over long covid: "We zitten nu in een gevaarlijke fase"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst vindt dat er dringend meer aandacht moet gaan naar patiënten die lijden aan long covid.

"We weten dat long covid vaak voorkomt. De schattingen zijn één op de vijf in de Verenigde Staten. Dat is waanzinnig", zei Marc Van Ranst in het Nederlandse tv-programma 'Humberto op Zondag'.

"De basisoorzaak is uiteraard Covid, daarmee begint het. En dan volgt het bij verschillende mensen heel verschillende paden. Het belast het leven enorm en er niets aan doen is absoluut geen optie."

"Het moet heel erg serieus genomen worden. Sommigen vinden dat zolang er geen test is die een plusje geeft wanneer je long covid hebt, het niet bestaat. Dat is natuurlijk onzin."

"We zitten nu nog in een fase waarin er veel onbegrip is. En dat is best wel gevaarlijk. Want dan dreigen een heleboel mensen uit de reguliere geneeskunde weg te stappen. En dan komen ze terecht in het circuit van de charlatans, die hen financieel nog wat verder uitzuigen. Dat moeten we deze keer absoluut kunnen vermijden."

Van Ranst pleit voor een snelle en Europese aanpak. "We zijn er niet bij gebaat om hier nog vijf jaar te gaan babbelen over wat we gaan doen. Die long covid-raadplegingen moeten er sowieso heel vlug komen."

Maak nu kennis met de gratis app van Redactie24