“Vanaf dan is de coronapandemie voorbij en wordt COVID-19 een seizoensgriep”

door: PMN
Mensen dragen mondmaskers op straat
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht verwacht dat we een mooi voorjaar en ook een mooie zomer gaan zijn. Er zouden nog nauwelijks coronamaatregelen dan zijn.

Directeur Hans Kluge van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) klinkt ook optimistisch. Hij spreekt al over het einde van de coronapandemie.

Hans Kluge schat dat tegen maart zo’n zestig procent van de Europeanen de omikronvariant opgelopen zal hebben. Daarna breekt er een periode aan van wijdverbreide immuniteit en dus weinig nieuwe besmettingen.

Die periode zou maanden kunnen duren. Volgens Kluge is dat te danken aan de vaccinatie, het feit dat veel mensen de ziekte hebben gehad en een lagere gevoeligheid voor het virus als het weer warmer wordt. Dat staat te lezen bij ‘AD’.

En er is ook goed nieuws voor het najaar wanneer het terug kouder wordt. Kluge denkt niet dat het coronavirus nog terugkeert als een pandemie, maar wel als een seizoensgriep.

Maar Kluge blijft ook wel op zijn hoede. “Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn.”