Vandenbroucke geeft iets om naar uit te kijken: "Dan komt de vrijheid terug"

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité besliste vrijdag om enkele kleinere versoepelingen toe te laten. Men gaf geen perspectief op langere termijn aan de bevolking. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) legt uit waarom dat niet kan.

"Het is écht te vroeg voor grote versoepelingen. Ik denk dat we nu aan de mensen geduld moeten vragen. Het slechtste wat we nu zouden kunnen doen, is valse hoop geven", aldus Frank Vandenbroucke in De Ochtend op Radio1.

"De echte hoop is de vaccinatiecampagne. Als we de kwetsbare groepen in de samenleving gevaccineerd hebben, dan kan je voor iedereen stap voor stap het normale leven terug openen, dan komt de vrijheid terug."

Het wordt dus wachten tot alle kwetsbare mensen een vaccin hebben en dat kan nog heel wat tijd in beslag nemen. Daar een datum op kleven is nu onmogelijk.

"Een belangrijk kantelmoment is als je alle kwetsbare mensen gevaccineerd hebt. Ik spreek dan over alle mensen boven de 65, de hele groep mensen die bijkomende ziektes hebben en het zorgpersoneel." 

"Het doel is helder en is in zicht. Wanneer we daar gaan geraken, kunnen we niet zeggen. We zijn daarvoor afhankelijk van de levering van de vaccins", aldus Vandenbroucke.