Vandenbroucke overdrijft en maakt cijfers dubbel zo erg om sluiting van horeca uit te leggen

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

De horeca blijft tot nader order nog altijd gesloten. Een heropening op 1 mei is nu het plan. Als de cijfers ten minste goed evolueren.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft op RTL/TVI uitleg gegeven over de blijvende sluiting van bepaalde sectoren. “Ik begrijp de teleurstelling, vooral bij de mensen van de horeca”, zei Vandenbroucke bij RTL/TVI. “Dat zijn mensen die willen werken en dat niet kunnen. Het is erg frustrerend”, klonk het nog.

Vandenbroucke greep naar cijfermateriaal om de sluiting te verantwoorden. “Ik ben op zoek gegaan naar de cijfers van juni, toen we de horeca na de eerste golf weer openstelden. Op 8 juni hadden we gemiddeld 122 besmettingen per dag. Vandaag hebben we er 20 keer zoveel. We heropenden de horeca met een besmettingsniveau dat 20 keer lager lag dan vandaag. Het is nog steeds een fragiele situatie."

Maar klopt die vergelijking wel? De nominale waarden kloppen inderdaad. Al moet je wel een serieuze kanttekening bij die gegevens maken. Vandaag worden er bijna vier keer zoveel tests uitgevoerd, wat automatisch voor meer positieve gevallen zorgt.

Als je naar het aantal ziekenhuisopnames kijkt, kom je tot een veel correctere vergelijking. Eind juni bedroegen die nog 15 per dag. Momenteel zijn er dat net geen 150. Dat betekent dat de cijfers nu 10 keer slechter zijn, maar geen 20 keer. Of maar de helft van wat Vandenbroucke beweert. Of hoe je met cijfers alles en niets kan bewijzen.