"Mensen moeten meer nadenken wanneer ze energie gebruiken en niet zomaar erop los leven"

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De energiefacturen blijven steeds hoger oplopen. Daarom kwam het Overlegcomité woensdagnamiddag samen.

Wij vroegen aan de vooravond van het Overlegcomité op onze Facebookpagina aan de lezers: "Welke maatregelen moet het Overlegcomité volgens jou nemen om de energiefacturen te verlagen?"

"Geen btw op gas, elektriciteit en olie. Plus de bestaande kerncentrales behouden en openen", vindt Hubert.

"De energieprijzen loskoppelen van elkaar; gas, stookolie, elektriciteit. Waarom moet groene stroom gekoppeld worden aan andere? Puur geldgewin, mijn gedacht", schrijft Jef.

"Dwing de EU om in te grijpen ten opzichte van de bevolking, omdat zij degenen zijn die aan de basis van deze ramp liggen vanwege hun maatregelen tegen Poetin", vindt Jacqueline.

"Permanent 6 procent btw op water, gas, stookolie en elektriciteit. Dat zijn basisbehoeften", zegt Ingrid.

"Vooral stoppen met het liberaliseren van de energiemarkt. Opnieuw nationaliseren en gemiddelde prijszetting inzake productie van elektriciteit. Stoppen met subsidiëring die uiteindelijk door de consument betaald wordt", schrijft Walter.

"Ieder Belgisch gezin 1.000 euro overhandigen in energiecheques. Dit financieren door het budget voor Asiel en Migratie evenredig te verminderen", stelt Filip voor.

"De mensen moeten meer nadenken wanneer ze energie gebruiken en beseffen dat het heel veel centen kost. Niet zomaar erop los leven. Sorry, het is voor ieder van ons zo, dus moet je er rekening mee houden en niet altijd op zoek gaan om een ander de schuld te geven, daar kan de regering ook niets aan veranderen", zegt Jenny.

"Dit jaar hebben we al dubbel betaald tegenover de jaren daarvoor, dus gratis stroom en gas tot aan de volgende verkiezingen", vindt Andy.