Veiligheidsraad heeft beslist: 'Bubbel van 5' verdwijnt, alles draait nu om 'nauwe contacten'

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De maatregelen tegen het coronavirus worden aangepast. De Nationale Veiligheidsraad heeft woensdag vergaderd en premier Sophie Wilmès heeft nadien toelichting gegeven op een persconferentie.

"Vandaag beginnen we aan de fase van het risicobeheer: hoe kunnen we terugkeren naar een zo normaal mogelijke situatie terwijl het coronavirus er nog steeds is? Het gaat om een langetermijnvisie, die ervoor moet zorgen dat we niet te vaak te hard moeten ingrijpen", zei Wilmès.

De 'bubbel van vijf' verdwijnt. Voortaan draait alles om 'nauwe contacten'. Een nauw contact wordt beschouwd als een persoon buiten het huishouden waarmee je meer dan 15 minuten contact hebt, zonder 1,5 meter afstand te bewaren en zonder mondmasker. "Deze contacten moeten beperkt blijven. Momenteel wordt aangeraden het aantal nauwe contacten tot 5 te beperken.", zei Wilmès.

"We mogen iederéén zien die we willen zien, zolang we afstand bewaren of - indien dat niet kan - een mondmasker dragen. Je mag evenwel niet meer dan 10 personen tegelijk zien op dezelfde plaats, kinderen inbegrepen. Die regel verandert niet", aldus Wilmès.