Ze zijn geen risicogroep of zorgverleners: “Maar ook zij moeten als eerste een coronavaccin krijgen”

door: PMN
coronavaccin astrazeneca
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het lijkt erop dat we volgend jaar één of meerdere goedwerkende vaccins gaan hebben tegen het coronavirus. Maar dat gaat lang niet genoeg zijn om alle Belgen in één keer in te enten.

Dan is het onvermijdelijk dat er keuzes gemaakt gaan moeten worden. Wetenschappers zijn daar volop mee bezig. Onderzoekers van KU Leuven en de Universiteiten van Louvain-La-Neuve en Maastricht vroegen aan de bevolking wie volgens hen het eerst een coronavaccin moeten krijgen.

“Als mensen moeten zeggen wat de meest effectieve strategie is volgens ze de experten”, legt Jeroen Luyten, gezondheidseconoom aan de KU Leuven uit aan Radio 1. “Dat was het antwoord dat we verwacht hadden.”

“We stelden ook een andere strategie voor. Bijvoorbeeld mensen die werken eerst vaccineren of mensen die superverspreider zijn van het virus. Als ze dan keuzes moeten maken, kregen we lichtjes andere resultaten.”

“Het kenmerk leeftijd verdween naar de achtergrond. Dan was het belangrijker in de mate naar iemand die het virus verspreidt. Dat het vaccin belet dat andere het virus krijgen, bleek dan plots belangrijker te worden.”

Tags