“Zelfs als alle Belgen gevaccineerd kan je niet alle maatregelen lossen”

door: PMN
test op coronavirus
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers in ons land zijn nog steeds heel hoog, maar we leven wel op hoop. Tussen maart en juni volgend jaar zullen de eerste mensen een vaccin krijgen.

Het doet ons al uitkijken naar de zomer. Corinne Vandermeulen is professor vaccinologie bij de KU Leuven. Zij tempert in Humo het enthousiasme.

“Ook volgend jaar zullen er geen zomerfestivals zijn. Ook niet als je alleen jonge mensen toelaat op de weides, want op zulke evenementen raakt het virus snel verspreid.”

“De voorbije maanden hebben we gezien dat de dam breekt wanneer veel twintigers en dertigers besmet zijn. Maar mogelijk komen er andere oplossingen.”

"Nog twee jaar wachten op een globale vaccinatie"

"Ik denk dan aan antivirale middelen die besmette mensen kunnen nemen om de besmetting tegen te gaan, of sneltesten. Dat zijn manieren om hooguit wat grip te krijgen op het virus en misschien om grote groepen mensen uit het ziekenhuis te houden.”

“Of we dan ook kunnen terugkeren naar ons normale leven? Als de Belgische bevolking gevaccineerd is, kan men sommige maatregelen versoepelen. Maar als je enkel West-Europeanen en Amerikanen vaccineert, blijft het virus circuleren in de wereld en kan het nog muteren.”

De professor ziet wel meer mogelijkheden bij een globale vaccinatie. “Maar daar moeten we nog twee jaar op wachten.”

Tags