Zijn versoepelingen nog aan de orde? “Alles wat je doet, is een experiment”

door: BVDO
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

De stijgende coronacijfers in ons land zijn geen goed nieuws voor het perspectief dat het laatste Overlegcomité de bevolking gaf.

Met meer dan 5.000 nieuwe besmettingen op maandag gaan de coronacijfers plots fors weer de hoogte in. Dat zal binnen een kleine twee weken ook zijn weerslag hebben op de ziekenhuisopnames en de mensen op intensieve zorg.

Experts roepen de Britse variant als oorzaak in. Die is veel besmettelijker en maakt de mensen ook meer ziek. Al wijzen ze ook in de richting van de toegenomen mobiliteit van de mensen, die zorgt voor veel meer sociale contacten.

Voor heel wat experts zijn versoepelingen dan ook uit den boze. "Elke versoepeling is een experiment", zegt intensivist Geert Meyfroidt aan VRT Nieuws.

"Je kan de impact niet inschatten. Ik weet niet of het nu het moment is om experimenten te voeren. Een verschil van 100 tot 150 patiënten op intensieve zorg maakt heel veel verschil voor andere patiënten. Alles wat je van versoepeling doorvoert, moet je met nog meer voorzichtigheid doen dan in rustigere periodes."