"Zorgpersoneel dat nog aan het werk is gaat het mentaal niet lang meer kunnen volhouden"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)

De ziekenhuizen lopen vol en de druk op het personeel blijft maar toenemen. En dat terwijl intussen zowat één vijfde van het personeel zelf ziek thuis zit. Professor Dirk Devroey vreest dat het mentaal te zwaar gaat worden voor het ziekenhuispersoneel.

“Heel wat mensen die nu in de zorgsector werken komen eigenlijk al moedeloos op hun werk toe, omdat ze weten dat ze opnieuw geconfronteerd gaan worden met zoveel covid-patiënten, schetst Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde, de situatie aan Redactie24.

“Zeker ook gevallen die vermeden hadden kunnen worden. Het is hard voor hen om te zien dat heel wat mensen de maatregelen niet naleven en uitwegen zoeken om de regels te ontwijken, feestjes blijven organiseren, niet meer hun verantwoordelijkheid opnemen.”

Iedereen in de zorg voelt het virus om zich heen

“Het ziekenhuispersoneel riskeert hun leven om anderen te helpen. Ook huisartsen, verpleegkundigen in de woonzorgcentra voelen het virus overal om zich heen."

“Als je weet dat in de instellingen meer dan 20 procent van het personeel ziek thuis zit, terwijl de instellingen op dubbele capaciteit moeten draaien, dan begrijp je dat die mensen die nog aan het werk zijn het mentaal ook niet lang meer gaan kunnen volhouden.”

Aandoeningen waarbij tijd van levensbelang is, moeten wijken, dramatisch

“Het uitstel van de reguliere zorg is dramatisch aan het worden. Mensen die tumoren hebben, vaatvernauwingen, die een aandoening hebben waar tijd van levensbelang is.” 

“Het is niet normaal dat die mensen opzij geschoven worden voor een aantal mensen, zeker niet allemaal, die zich niet aan de regels hebben gehouden. Dat we die personen sneller gaan behandelen dan mensen die ook ernstige zaken aan de hand hebben, dat maakt de situatie mentaal heel zwaar voor verzorgend personeel en artsen.”