"Geef geen gratis kittens weg want dit dramatisch lot staat hen te wachten"

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

Dierenmishandeling is iets wat men bij Poezencentrale Mol geregeld ziet. Deze vzw vangt zwerfkatjes en gedumpte huiskatjes op bij gastgezinnen tot ze terug op kracht zijn. Daarna kunnen ze bij liefhebbende gezinnen geplaatst worden. Sommige kittens komen echter fout terecht en worden mishandeld of eindigen als slangenvoer. Stephanie Loomans, bestuurder, van vzw Poezencentrale Mol, waarschuwt voor de gevaren van het weggeven van kittens.

“Regelmatig krijgen wij mishandelde katjes binnen. Vorige week was er Nand die ondergedompeld was in lijm en gevonden werd in een plastic zak in een gracht. Twee weken voordien kregen we een vergiftigd katje binnen, we zien soms ook katjes met brandwonden of die in klemmen hebben gezeten", legt Loomans uit aan Redactie24.

“De allerbelangrijkste boodschap die wij willen meegeven blijft: laat kittens castreren of steriliseren. Dat is van immens belang en de kat gaat daardoor zeker niet uitsterven. Laat een chip inbrengen en geef vooral geen gratis kittens weg. Wanneer mensen dit allemaal zouden doen, dan zou dat vooral heel wat miserie schelen.”

Die gratis kittens kunnen dus ook verkeerd terecht komen. “Mensen die hun kat maar laten jongen en denken we geraken er wel vanaf, is een foute houding. Zeker katjes die gratis worden weggegeven komen dikwijls fout terecht. Die kunnen worden opgepikt door zieke geesten en worden makkelijker misbruikt. Gratis kittens worden ook vaak opgepikt om te dienen als eten voor slangen.”