Van "dokter van wacht bellen" tot "naar de spoed": Zo gevaarlijk kunnen wespen zijn

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

De verwachting is dat er deze zomer extra veel wespen zullen zijn, als gevolg van het warme voorjaar. Dat kan vervelend worden, zeker wanneer je gestoken raakt.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Ben jij al eens gestoken geweest door een wesp en zo ja, hoe ernstig was het?"

"Vier keer, de laatste keer spuiten gekregen. Ik ben er dan ook erg bang voor. Als ik er eentje zie, verstijf ik gewoon", schrijft Suzanne.

"Vorige week in mijn lip. Enkel wat dik. Wel direct ijs op gelegd en geen pijn meer gehad", laat Nancy weten.

"Zwelling lymfeklieren aan de keel, rode uitslag, braken, jeuk en koorts. Ik ben naar de spoed moeten gaan", zegt Lucia.

"Al vier maal, en de laatste keer was op mijn lip. Als je kan moet je er onmiddellijk azijn op doen. Dat vermindert de pijn en de zwelling", raadt Gustaaf aan.

"Als kind in mijn nek gestoken en een paar jaar geleden aan mijn dikke duim. Mijn schoonmoeder heeft daar look opgesmeerd, en weg met de pijn", laat Lilia weten.

"Ik ben een twintigtal jaar geleden aangevallen door een zwerm wespen, bij het wegnemen van een blok hout. Resultaat: meer dan twintig steken, waarvan een tiental op mijn hoofd. Ik heb tientallen wespen doodgeslagen met mijn handen. Heb de brandweer laten komen om het nest te verdelgen", schrijft Guy.

"Ik heb een allergische reactie op een wespensteek. Ooit een steek gehad tussen duim en wijsvinger. Mijn hand was drie keer zo dik en ik kon mijn vingers drie dagen niet bewegen", zegt Didiër.

"Twee jaar geleden op de camping... Afgevoerd met de ziekenwagen", laat Linda weten.

"Vele malen", zegt Marc. "Als knaap wilde ik met een paar vrienden een nest in brand steken, met benzine. Die wespenlarven waren goed om mee te vissen, zei mijn vriend. De wespen waren niet content: we zijn allemaal vele keren gestoken geweest. Slim van ons!"

"Ik ben in het ziekenhuis beland. Het was in mijn tong, en mijn keel begon dicht te gaan. Ik was net op tijd in het ziekenhuis", reageert Maria.

"Ik ben eens minstens negen keer gestoken in één keer. Dat doet geen deugd. Ik was, zonder het te weten, op de ingang van een wespennest getrapt dat in de grond zat en werd tot thuis achtervolgd door een hele meute wespen. Naar het schijnt moet je naar het struikgewas lopen, want dan verliezen ze hun richting", zegt Christian.

"Heel erg was het, de dokter van wacht is moeten komen", schrijft Liliane.

"In Turkije. In de kliniek gelegen met een zware allergische reactie. Echt niet leutig", schrijft Theo.