Zijn we stap dichter bij verbod op vlees eten? "Grens is nu beetje opgeschoven"

door: STS
Vlees
Afbeelding bron: Pixabay

Mogen we straks geen vlees meer eten omdat activisten naar de rechtbank trekken? Wellicht komt het zover niet, maar volgens sommigen bevinden we ons wel op een juridisch hellend vlak, nu dierenwelzijn in de Grondwet is opgenomen.

Dierenwelzijn is sinds deze week opgenomen in de Belgische grondwet. Met slechts 70 stemmen op 150, maar de vereiste tweederdemeerderheid werd bereikt omdat onthoudingen (N-VA en Vlaams Belang) niet meegerekend worden.

Naast cd&v stemde ook Open Vld tegen. Gwendolyn Rutten reageerde teleurgesteld op X: "Dierenwelzijn staat nu in de Belgische Grondwet. Daar hebben de Vlaams-nationalisten van N-VA en VB samen met verzameld groen en links voor gezorgd. Liever voor dieren dan voor mensen. Begrijpe wie kan."

Haar partijgenoot Vincent Van Quickenborne noemt de ontwikkeling zelfs "levensgevaarlijk". "Uiteraard zullen die organisaties morgen niet naar de rechter stappen met hun verregaande eisen, maar ze zijn erin geslaagd de grens een beetje op te schuiven en kunnen dat de komende jaren blijven doen", vertelde hij aan Het Laatste Nieuws.

GAIA

Michel Vandenbosch van GAIA vindt dat Van Quickenborne overdrijft. "Dat is gewoon belachelijk. Hij zaait onterecht angst. Wij hebben geen enkel plan klaar liggen om daarover rechtszaken op te starten", liet hij weten aan de krant.

"Dit is een historische overwinning voor GAIA en voor al wie dieren een warm hart toedraagt, het orgelpunt van een lang besluitvormingsproces", jubelt hij op de site van zijn organisatie.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp