"Ik ben wel mijn benen kwijt, hé": Pano brengt vernietigende reportage over Fonds voor Medische Ongevallen

door: MRO
pano reportage over fonds voor medische ongevallen
Afbeelding bron: Eén

Het Fonds voor de Medische ongevallen werkt niet naar behoren. Dat blijkt uit een reportage van Pano waarin Jan De Bruyne getuigt. Een eenvoudige medische ingreep draaide uit op een nachtmerrie voor hem.

"Het kan toch niet dat iedereen zo lang moet zitten wachten op een compensatie voor iets waar je niet voor gekozen hebt? Ik ben wel mijn benen kwijt, hé", vertelt Jan De Bruyne. Wat voor Jan een simpele medische ingreep moest worden draaide uit op een nachtmerrie. Gelukkig is er het Fonds voor de Medische Ongevallen, dat laagdrempelig, snel én gratis kan zorgen voor een schadevergoeding.

Niets van dat, stelt Pano vast na maanden onderzoek. In de reportage spreekt Pano met verschillende slachtoffers, met klokkenluiders én gezaghebbende experts. "Het Fonds interpreteert veel te strikt en er is een fundamenteel gebrek aan kennis", zegt Renée Van der Veken die voor de Socialistische Mutualiteit in het Beheerscomité van het Fonds zat. 

En dan is er nog de vernietigende audit van het Rekenhof, een paar maanden geleden. Alles wat daarin staat maakt Pano hard. Ann Lechat, een expertise-arts die slachtoffers bijstaat, maakt de scherpste conclusie. "Ik raad patiënten met problemen na operaties zelfs af om naar het Fonds te stappen, voor mij mag het simpelweg worden opgedoekt." Pano vroeg het Fonds ook om een reactie. 

Pano: Falend Fonds, om woensdag 11 november om 21u25 op Eén. Een reportage van Liesbeth Indeherberge en Mieke Fauconnier. Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve