Manden vol na de paaseierenraap: hoelang kan je chocolade bewaren?

Pasen betekent traditiegetrouw heel veel chocolade. Maar hoelang kan je deze lekkernij bewaren?
Pasen is voorbij, maar dat betekent voor veel mensen niet dat de chocolade allemaal op is. Bij velen zijn er grote hoeveelheden op overschot. Maar hoelang kan je die bewaren?
Het mag alvast een opluchting zijn: je hebt veel tijd om al dat lekkers op te eten, zo geeft Liesbeth Van de Voorde van het Federaal Voedselagentschap FAVV mee.
Al moet je de chocolade wel onder goede omstandigheden bewaren. Niet in de koelkast, maar een droge, koele en donkere plek, waar de temperatuur tussen de 14 en 18 graden is, zo klinkt het in Het Nieuwsblad.
Chocolade kan je lang bewaren. Fondant kan tot 2 jaar bewaard worden, witte en melkchocolade tussen 6 maanden en een jaar.
“Pure chocolade bevat zeer weinig cacaoboter. Maar zodra pralines of eitjes smeuïge ganache of botercrème bevatten, of als er melk en verse vruchten aan zijn toegevoegd, is voorzichtigheid geboden”, vertelt Van de Voorde.
Vaak slaat chocolade wit uit als het bewaard wordt. Dat komt door de temperatuurschommelingen, waarbij de cacaoboter smelt en naar het oppervlak komt. Aan de smaak verandert er niks
“Dit is het witte laagje rond de chocolade. Niet meer en ook niet minder. Wit uitgeslagen chocolade kan je dus zeker nog opeten. Het is zeker geen teken dat hij bedorven is”, klinkt het bij het FAVV.