Moet je knoflook in de koelkast bewaren? Dit zegt de wetenschap

Look
Afbeelding bron: pexels

Knoflook is de stille kracht in talloze gerechten. Maar waar hoort hij nu thuis: in de koelkast, op het aanrecht of in een keukenkast? 

De ideale bewaarplek

Een hele bol knoflook blijft het langst goed in een koele, droge en goed geventileerde plek, maar niet in de koelkast. De reden? In de koelkast krijgt knoflook sneller uitlopers. Die zijn eetbaar, maar geven een bittere smaak. Bovendien kan de textuur rubberig worden of kan de knoflook zelfs beschimmelen.

Hoe je knoflook dan wel bewaart? De ideale bewaarplek is een donkere kast. In de kelder of in een mandje op het aanrecht kan eventueel ook, zolang er maar ventilatie is. Vermijd plastic zakken of afgesloten bakjes, want daarin stapelt vocht zich op en ontstaat er schimmel.

Gepelde of gesneden knoflook

Heb je de tenen al gepeld of gesneden? Dan mag de knoflook wél in de koelkast (in een luchtdichte verpakking), maar slechts voor korte tijd. "Hoewel de smaak iets kan afnemen, is hij ongeveer een week lang prima te gebruiken", klinkt het op de website Allrecipes.

Wist je trouwens dat je knoflook ook kan invriezen? Dat zorgt er niet alleen voor dat hij tot drie maanden goed blijft, maar is ook erg praktisch bij het koken.

"Je kunt de knoflook raspen of klein snijden en vervolgens invriezen in kleine porties", raadt het Nederlandse Voedingscentrum aan. Telkens als je een teentje look nodig hebt voor een recept, haal je er simpelweg snel een uit de diepvries! "Je kunt ook een hele knoflookbol of losse tenen invriezen in een afgesloten bakje of diepvrieszakje", voegt het Voedingscentrum er nog aan toe.

Tags knoflook