Straks in bijna elke gemeente? - McDonald's, KFC en anderen willen veel meer zaken in België

Ligt er binnen enkele jaren in quasi elke gemeente een fastfoodrestaurant? Ketens als McDonald's en Domino's zien nog ruimte voor veel uitbreiding in ons land.
De krant De Tijd meldt dat er op heden al circa 1.000 fastfoodrestaurants bestaan in ons land. Ketens zoals McDonald's en Domino's willen nog flink uitbreiden. Uit een rondvraag van de krant blijkt dat alle ketens samen van plan zijn om de komende jaren minstens 250 nieuwe vestigingen te openen.
Zo wil McDonald's van 122 naar 150 restaurants gaan, en Domino's wil zijn aantal zaken zelfs verdubbelen, tot 250. Burger King en BelChicken willen elk 50 nieuwe filialen openen. "Ook KFC en O'Tacos hebben plannen, maar wilden niet zeggen om hoeveel zaken het gaat. En het aantal restaurants van Quick zou stabiel blijven", meldt de openbare omroep.
Komen er meer fastfoodrestaurants op het platteland?
An Rekkers, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) denkt dat de fastfoodketens zich op het platteland zouden kunnen gaan richten. "De meeste filialen bevinden zich in de steden, dus misschien gaan de ketens zich nu meer richten op het platteland", zei Rekkers op Radio 1.
"We hebben dorpen met heel veel karakter, fastfoodrestaurants dragen niet bij aan dat karakter. Voor lokale besturen kan dat een argument zijn om te kiezen voor andere horecazaken."
Rekkers stelt zich vragen bij de grote hoeveelheid fastfoodzaken die erbij lijken te gaan komen. "250 restaurants, dat is bijna 1 per gemeente. Ik vraag me af of daar een afzetmarkt voor is."
Econoom Geert Noels is tegen: "Verarming"
Wie alvast niet op het idee van veel meer fastfoodketens in ons land zit te wachten, is econoom Geert Noels. "Expansie van fastfood en gokwinkels zijn tekenen van verpaupering. Maatschappelijk zou men dit best niet laten escaleren!", schrijf hij in een bericht op X.
Zorgen om ultrabewerkte voeding
Het is ook algemeen geweten dat fastfood niet gezond is. "De opmars van ultrabewerkte voeding en dus ook die van fastfood baart zorgen", vertelde Stefaan De Henauw, hoogleraar voeding en volksgezondheid aan de UGent en verbonden aan de Hoge Gezondheidsraad, aan De Tijd.
Hoe herken je ultrabewerkte voeding?
"De term ‘ultrabewerkte voeding’ verwijst naar alle voedingsmiddelen die complexe industriële processen ondergingen", legt het Vlaams Instituut Gezond Leven uit.
"Fractionering, chemische modificatie, extrusie… Dat klinkt allemaal moeilijk, en dat is het ook: het zijn processen die je niet zomaar thuis kunt uitvoeren."
"Ultrabewerkte voedingsmiddelen herken je aan hun etiket: vaak hebben ze een lange lijst van bekende en onbekende ingrediënten en additieven. Veel gebruikte ingrediënten zijn onder meer suiker, geraffineerde bloem, palmolie (en andere vetten rijk aan verzadigde vetzuren) en zout."