Bijna iedereen maakt deze fout: Zo bewaar je aardappelen

Aardappelen zijn een onmisbaar onderdeel in elke Vlaamse keuken. Maar hoe zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk goed blijven? Het geheim zit 'm in de manier waarop je ze bewaart.
Aardappelen blijven gemiddeld twee tot vier weken houdbaar. Die houdbaarheid kan je verlengen door ze op een donkere plaats te bewaren.
"Licht bevordert de vorming van de natuurlijke gifstof solanine. Dit is te zien aan groene plekken", waarschuwt het Nederlandse Voedingscentrum.
De ideale temperatuur
Ook de temperatuur is belangrijk: tussen 8 en 10 graden is ideaal. Als het te warm is, krijgen ze uitlopers. Als het te koud is (zoals in de koelkast), wordt het zetmeel omgezet in suiker, wat de smaak en textuur negatief beïnvloedt.
De ideale plek is dus een kelder of een koele voorraadkast. Zorg daar ook voor voldoende ventilatie, want als het te vochtig is, krijgen de aardappelen uitlopers en schimmel. De ideale verpakking is een papieren zak, een juten zak of een kartonnen doos. Een plastic zak is dan weer geen goed idee.
Aardappelen en uien
En dan is er nog iets belangrijks dat de meeste mensen over het hoofd zien. Het lijkt handig om aardappelen en uien samen te bewaren, maar dat is geen goed idee.
"Bewaar uien nooit samen met aardappelen. Uien produceren ethyleen dat het rijpingsproces versnelt, waardoor aardappelen sneller ogen en uitlopers gaan vormen", klinkt het op de website van huishoudgoeroe Martha Stewart.
Ook voor de uien is dit trouwens af te raden. Aardappelen bevatten veel vocht, wat ervoor zorgt dat uien zacht en papperig worden. Het resultaat: minder smaak en meer verspilling!