Gevaren die schuilen in nieuwe kleding: Dit is waarom je nieuwe kleren moet wassen voor je ze draagt

door: WVDS

We hebben ons allemaal op een bepaald punt al eens de vraag gesteld: "Moet ik een nieuw kledingstuk eerst wassen voordat ik het ga dragen?" Er is veel discussie rond dit thema. Belangrijke informatie hierrond bekijken we dan ook maar wat graag van naderbij.

Nieuwe kleding kan er schoon en onberispelijk uitzien, maar het is belangrijk te vermelden dat de kleding die je koopt niet altijd zo fris is als je misschien denkt. 

Kledingstukken passeren door verschillende handen en processen voordat jij ze uitpikt om mee naar huis te nemen. Het is dus mogelijk dat ze in contact geweest zijn met verschillende bronnen van vuil en bacteriën die niet meteen met het blote oog zichtbaar zijn.

Sommige chemische stoffen die zich op kleding bevinden zijn niet zichtbaar

Overweeg alleen al de hoeveelheid mensen die hetzelfde kledingstuk in de winkel hebben geprobeerd voordat jij het kocht. Er is ook de mogelijkheid van chemische resten van het textielverfproces die op de kleding kan achterblijven. 

Deze chemische stoffen, hoewel ze over het algemeen onschadelijk zijn, kunnen nog steeds allergische reacties of huidirritaties veroorzaken bij gevoelige personen.

Het is daarom altijd een goed idee om nieuwe kleding te wassen voordat je deze gaat dragen, zelfs als dit soms overroepen lijkt. Naast hygiënische redenen helpt dat eerste wasje dus ook om eventuele overmatige kleurstoffen of chemicaliën te verwijderen uit je nieuwe aanwinst. 

De meeste kledingstukken krimpen als deze bij hoge temperaturen worden gewassen. Nieuwe kleding was je daarom het best in koud water, en laat je op een lage temperatuur drogen.

Voor extra bescherming tegen krimpen, kun je een beetje azijn toevoegen aan het laatste spoelwater. Dit helpt de vezels van de stof te verzachten en te ontspannen, zodat ze niet samentrekken en krimpen.

Is het overroepen om nieuwe kleding te wassen voor je het gaat dragen? Niet echt. Het lijkt misschien een extra stap, maar het is een kleine inspanning die kan helpen om je huid comfortabel en gezond te houden.