Moeite op het toilet? Experte van UZ Leuven geeft gouden raad voor vlotte stoelgang

door: STS
Constipatie - toilet
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

We willen allemaal het liefst dat een toiletbezoek zo vlot mogelijk verloopt. Een bekkenbodemkinesiste geeft belangrijke tips over wat we kunnen doen, zoals een juiste houding aannemen.

"Een van de belangrijkste zaken om te onthouden is dat wat je eet of drinkt het voornaamste is voor een goede stoelgang", zei Inge Geraerts, bekkenbodemkinesiste aan het UZ Leuven en professor aan de KU Leuven, op Radio2.

"Bij volwassenen willen we toch dat ze anderhalve liter vloeistof, liefst water, drinken. Om zo de consistentie van je stoelgang optimaal te houden."

Beste houding op het toilet

"Wat ook heel goed kan helpen om gemakkelijker stoelgang te maken is een goede houding op het toilet. Daar zien we heel veel zaken die niet goed lopen, ook bij kinderen trouwens. Dat kinderen met hun voetjes bungelend op het toilet zitten... Eigenlijk moeten de voetjes gesteund zijn. Bij volwassenen ook."

"En eigenlijk is het zelfs beter dat de knieën zich hoger bevinden dan het bekken. Dan komt het rectum in een goede hoek te staan, en de bekkenbodemspieren gaan veel gemakkelijker ontspannen, waardoor de stoelgang veel gemakkelijker weg kan."

"En verder een beetje een bolle rug maken, een beetje duwen, maar ook niet constant. We mogen niet verwachten dat je duwt en alles er in één keer uit komt. Soms moeten de stukjes stoelgang ook gewoon kunnen zakken en moet je dat even tijd geven. Het is niet nodig om twee minuten aan een stuk te duwen."

Verkeerde houding op toilet

"Met je armen op je knieën zitten is een compleet verkeerde houding", gaf Geraerts nog mee.

Tags toilet