Openbaar toilet kan broeinest van bacteriën zijn: moet je de wc-bril reinigen voor gebruik?

door: MRO
Toilet
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een openbaar toilet kan een broeinest van bacteriën zijn. Velen reinigen de wc-bril van een openbaar toilet met een doekje of met toiletpapier alvorens deze te gebruiken. Maar is dat eigenlijk wel echt nuttig?

Moet ik de wc-bril afkuisen voor ik hem gebruik? Het is juist dat openbare toiletten een broeinest van bacteriën kunnen zijn, maar ze niet noodzakelijkerwijs gevaarlijker dan andere openbare oppervlakken, zoals deurklinken of liftknoppen. De kans dat je een infectie oploopt van een toiletbril is extreem laag.

Maar natuurlijk, als het toilet er onhygiënisch uitziet, is het misschien beter om het schoon te maken voor gebruik. Het afkuisen van een wc-bril met toiletpapier zal niet alle ziektekiemen verwijderen. Voor een grondige reiniging zou je een desinfecterend middel moeten gebruiken. 

Handen wassen na gebruik van toilet

Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat de handhygiëne na het gebruik van het toilet van cruciaal belang is. Het wassen van de handen met zeep en warm water gedurende ten minste 20 seconden is de beste manier om ziektekiemen te verwijderen en mogelijke overdracht te voorkomen.

De wc-bril in een openbaar toilet afkuisen kan nuttig zijn voor je persoonlijk comfort en om in mindere mate blootgesteld te worden aan bacteriën, hoewel het risico op ziekte beperkt is.

Het belangrijkste is nog steeds een goede handhygiëne. Het zorgt voor een effectieve barrière tegen de overdracht van ziektekiemen, of je nu in een openbare ruimte bent of niet.

Tags toilet wc