Man op intensieve zorgen nadat rat opduikt in toiletpot en hem bijt

door: STS
Rat
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Een man is na een wc-bezoek in het ziekenhuis beland. Hij werd gebeten door een rat die zich schuilhield in de toiletpot.

De 76-jarige man uit de Canadese stad Montreal ontdekte een rat in zijn toilet. Toen hij het knaagdier eruit wilde halen, werd hij in twee vingers gebeten. Hij moest naar het ziekenhuis voor verzorging. Daar kreeg hij ook een inenting tegen tetanus, waarna hij naar huis mocht.

Maar achttien dagen later belandde de man opnieuw in het ziekenhuis, met extreme koorts, hoofdpijn en buikpijn. Hoewel de verwondingen aan zijn vingers grotendeels genezen waren, had hij een lage bloeddruk en een extreem snel kloppend hart.

Schade aan de nieren

Bloedonderzoek wees uit dat de nieren van de patiënt schade hadden opgelopen en dat hij een laag aantal bloedplaatjes had. De man belandde op intensieve zorgen. Verder onderzoek wees uit dat de man - wellicht via de rattenbeet - leptospirose had opgelopen. Sciensano beschrijft dit als "een besmettelijke ziekte bij mens en dier, die wordt veroorzaakt door de bacteriën van het geslacht Leptospira".

Na een antibioticakuur en andere behandelingen om de nierschade aan te pakken, kon de man uiteindelijk de afdeling intensieve zorgen verlaten.

Risico in België beperkt

"Mensen worden met leptospirose besmet via hun huid of slijmvliezen (mond, neus, ogen), door contact met vervuild water of vervuilde grond, of door direct contact met een besmet dier", weet Sciensano. "In België blijft het risico op menselijke besmetting beperkt."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp