Tomatensaus verwijderen uit kleding: deze fout maakt bijna iedereen

door: WVDS
pasta, spaghetti
Afbeelding bron: Pixabay

Het is ons allemaal wel eens overkomen: je zit lekker te genieten van een heerlijke pasta en voordat je het weet, zit er een vlek van tomatensaus op je favoriete kledingstuk.

Het lijkt een rampscenario, maar er is een oplossing om die vlek van tomatensaus uit je kleding te verwijderen. Het belangrijkste om in gedachten te houden is om snel te handelen.

Tomatensaus verwijderen vergt een speciale aanpak: snelheid en koud water zijn cruciaal!

Hoe langer de tomatensaus de tijd krijgt om in te trekken, hoe moeilijker het wordt om de vlek te verwijderen. Begin het proces door de overtollige saus voorzichtig van de stof te schrapen, maar veeg of wrijf niet, want dit kan de vlek juist groter maken of de saus dieper in de stof doen trekken.

Spoel vervolgens het kledingstuk uit onder koud water. Dit kan tegen je instinct ingaan, want meestal spoelen we vlekken uit onder warm water.

Tomatensaus is echter een uitzondering op deze regel. Warm water kan de tomatenproteïnen in de saus oplossen, waardoor ze zich nog meer met de stof kunnen vermengen. Koud water is dus de sleutel.

Breng na het spoelen een vlekverwijderaar aan op de vlek. Het is belangrijk om een vlekverwijderaar te kiezen die veilig is voor het type stof van je kledingstuk. Laat de vlekverwijderaar een paar minuten intrekken.

Het verwijderen van tomatensausvlekken uit witte kleding kan een grotere uitdaging zijn, maar is niet onmogelijk. Gebruik voor witte kleding een bleekmiddel dat veilig is voor de stof. Volg altijd de instructies op het etiket van het bleekmiddel.

Belangrijk, voer een controle uit na het wassen

Na het aanbrengen van de vlekverwijderaar en/of het bleekmiddel, was je het kledingstuk zoals gewoonlijk. Controleer na de wasbeurt of de vlek volledig is verdwenen voordat je het kledingstuk droogt.

De hitte van de droger kan overgebleven tomatensaus helpen om zich verder in de stof te nestelen, dus als de vlek nog steeds aanwezig is na het wassen, is het een goed idee om het behandelingsproces te herhalen.

Tomatensaus hoeft geen permanente afdruk op je kleding na te laten: met de juiste behandeling kun je jouw kledingstuk weer zo goed als nieuw krijgen.