Wanneer is je BMI te hoog? "Vanaf dit getal ben je zwaarlijvig"

door: STS
Overgewicht - Maagverkleining
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat het aantal mensen met obesitas stijgt. Wereldwijd zijn er nu 1 miljard mensen met ernstig overgewicht.

Een en ander blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een gezond BMI ligt tussen 18,5 en 25, viel te horen op VTM. Vanaf een BMI van 25 is er sprake van zwaarlijvigheid. Vanaf een BMI van 30 gaat het om obesitas.

"Obesitas is eigenlijk een teveel aan vetcellen in ons lichaam", vertelde Inge Gies van de Kinderobesitaskliniek in het UZ Brussel aan de commerciële zender. "En als we te veel vetcellen hebben, houden die te veel vet bij. Dus enerzijds is er een stockage. Anderzijds gaan die vetcellen zich ook anders gedragen. Ze gaan allerlei hormonen produceren die verschillende veranderingen in ons lichaam gaan teweegbrengen."

"Obesitas is een ziekte. Dat is iets wat we veel te weinig beseffen. En door die verandering van hormonen, door die ontstekingsreacties die er vrijkomen, weten we dat het risico op een heleboel hart- en vaatziekten toeneemt en het risico op kanker ook stijgt."