“Jongeren gebruiken geweld omdat dat het enige is dat ze nog kunnen doen”

door: BVDO
rellen - Anderlecht
Afbeelding bron: Twitter Vlaams Belang

De rust lijkt teruggekeerd in Anderlecht na de rellen van afgelopen week. Toch zit de haat tegenover de politie ontzettend diep. Een oplossing vinden lijkt ontzettend moeilijk. 

Donderdag en vrijdag kreeg Anderlecht af te rekenen met stevige rellen. Die ontstonden nadat donderdag bekend raakte dat het parket de agenten die de overleden Adil aanreden niet vervolgd zouden worden. 

Het wantrouwen in de politie is er bijzonder groot. "Voor de dood van Adil was er af en toe ruzie met de politie, maar het was nog niet zo erg", zegt Mehmet aan De Morgen. "Maar na Adil? Iedereen haat de politie hier." 

Ook bij de politie voelen ze dat het vertrouwen zo goed als verdwenen is. “Het voertuig dat deze week in brand werd gestoken, was van een politieagent in burger met wie sommige jongeren een goede band hadden”, Jurgen De Landsheer, de korpschef van de politiezone Brussel Zuid. “Dialoog komt van twee kanten en respect ook. Ze vallen nu ook al de wijkagenten aan. Dat is een erg slecht signaal." 

“Maar de agenten die hier werken, komen vaak uit andere delen van het land. Zij begrijpen ons niet", zegt de 26-jarige Samir. "Kinderen zien hoe hun oudere broers worden aangepakt. Zij zitten vol woede. Jongeren luisteren naar oudere gasten zoals ik. Niet naar agenten. Jongeren gebruiken geweld omdat dat het enige is dat ze nog kunnen doen. Er is te weinig te doen.”