Oplichters viseren nu ook ouders van vermiste kinderen: “Dan doen we je kind iets vreselijks aan”

door: PMN
Politie - Brugge
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn oplichters die voor niets beschaamd zijn. Zo viseren ze nu ook ouders van vermiste kinderen.

Het is de Federale Politie die het nieuws meldt. De oplichters proberen financieel voordeel te halen uit de bezorgdheid, het verdriet en de wanhoop van de familieleden. 

De oplichters contacteren een familielid van de verdwenen persoon met een onbekend buitenlands telefoonnummer, via Whatsapp, wanneer het onderzoek al enige tijd lopende is.

 Ze beweren dat ze de verdwenen persoon ontvoerd hebben, dat hij of zij gezond maar fel vermagerd is en dat ze hem of haar gevangengehouden. In ruil voor de betaling van een geldbedrag (gaande van zo’n 10.000 tot 25.000 euro), zou hij of zij vrijgelaten worden. 

Er wordt bovendien gedreigd dat ze de gevangene iets zullen aandoen als er niet betaald wordt. De oplichters verbieden de familieleden de politie hierover in te lichten.

Oplichters uit Ivoorkust

Ook Lilium Velghe, mama van de in Corsica verdwenen Kevin Vanneste, werd gecontacteerd door de oplichters. In september 2018 verdween de toen 29-jarige Kevin Vanneste in Corsica. Tot op heden ontbreekt elk spoor van hem.

"Natuurlijk ben je in paniek als je zo’n bericht krijgt,” vertelt Lilium. “Enerzijds voelde ik dat er iets niet klopte. Maar anderzijds wou ik zekerheid, de garantie dat die mensen Kevin niet vasthielden. Je weet maar nooit...” 

Toch verwittigde ze de politie. De dienst Fysieke Integriteit van de Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen startte een onderzoek. Daaruit bleek uiteindelijk dat het om oplichters in Ivoorkust ging.
 

Tags