Pascal Smet: "We moeten proberen begrijpen waarom jongeren zich tegen de brandweer keren"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Er waren de afgelopen periode meerdere gevallen van geweld tegen politie en brandweer in de Brusselse Marollen. Pascal Smet (Sp.a), staatssecretaris in de Brusselse regering, vindt dat er repressief opgetreden moet worden, maar dat er ook moet achterhaald worden waarom jongeren dit doen.

"Wat gebeurd is, is onbegrijpbaar en onaanvaardbaar. De brandweer redt levens van mensen en hen dan aanvallen, dat kan gewoon niet. We stellen helaas vast dat dit niet enkel in Brussel zo is, maar ook op andere plaatsen in België en in heel de wereld", zegt Pascal Smet in De Ochtend op Radio1.

"Telkens als er zoiets gebeurt, moet het gerecht zeer hard optreden en een heel duidelijk signaal geven. We moeten ook proberen begrijpen waarom mensen zich keren tegen bijvoorbeeld de brandweer. Dat is heel raar want brandweer komt niet tussen in ordehandhaving."

De staatssecretaris benadrukt dat het om een kleine minderheid gaat van de jongeren gaat. "Ik wil toch ook stellen dat het over een minderheid van de jongeren in de stad gaat. De meerderheid van jongeren in deze stad, zijn jongens en meisjes die perfect oké zijn."

"De fysieke agressies tegen politie, brandweer en ambulances is nog beperkt in deze stad en wat afgelopen weekend gebeurde, is eerder uitzonderlijk. Zulke zaken gebeurden oorspronkelijk vooral met Kerstmis en Nieuwjaar."