Stank voor dank: Opvallende cijfers inzake geweld tegen brandweerlieden

door: STS
Brandweer - brandweerman
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal meldingen van geweld tegen hulpverleners van de brandweer is de laatste jaren opvallend gestegen. Dat blijkt uit statistieken van de hulpverleningszones, die door de Civiele Veiligheid gepubliceerd werden.

Ook in 2019 is het totale aantal meldingen van geweld tegen hulpverleners van de brandweer opnieuw gestegen (van 170 tot 187 incidenten). Er is een kleine daling van meldingen van verbale agressie (van 126 naar 118 incidenten), maar het aantal meldingen van fysieke agressie steeg van 27 tot 49.

Deze aantallen zijn gebaseerd op de meldingen van brandweerlieden bij het invullen van het interventieverslag, niet op het aantal klachten dat bij de politie is ingediend, stelt de Civiele Veiligheid.

Minister Annelies Verlinden reageert

"De toenemende agressie waarmee brandweerlui worden geconfronteerd, is een belangrijk punt", stelt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "Elk jaar meldt het personeel meer feiten, maar die gevallen blijven vaak onderbelicht. Volgend jaar komt er een communicatiecampagne waarmee we het brandweerpersoneel middelen aanreiken om met die agressie om te gaan."

statistiek
Afbeelding bron: Civiele Veiligheid