Voetbalsupporter veroordeeld voor uitspraken op Facebook: "Geen plaats voor racisme in de voetbalsport"

door: MRO
voetbalsupporter
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Antisemitische uitspraken op Facebook over een nakende voetbalmatch zijn door de Antwerpse correctionele rechtbank veroordeeld als het verspreiden van denkbeelden gegrond op ras-superioriteit of rassenhaat en het aanzetten tot haat of geweld. Bij het gelijkekansencentrum Unia reageert men tevreden.

“Antisemitisme blijft een probleem”, stelt Els Keytsman, directeur van Unia. “Wij nemen feiten van deze aard ernstig. We openden dan ook een dossier hierover en stelden ons burgerlijke partij. Er kan in de voetbalsport geen plaats zijn voor antisemitisme, racisme of andere uitingen van discriminatie."

De dag voor de match had de veroordeelde, een supporter en voorzitter van de supportersvereniging van Beerschot Wilrijk, via Facebook opgeroepen om een omstreden lied te zingen. Onder zijn Facebook-bericht werden enkele haatdragende reacties tegenover Joden gepost. Deze reacties gingen over Hitler, het ‘jagen op joden’ en de holocaust. 

De feiten zijn ernstig. Ze getuigden volgens de rechter van een gebrek aan verantwoordelijkheid als voorzitter van een supportersvereniging en gaan in tegen een tolerante maatschappij, dragen bij tot het denigreren van een bevolkingsgroep op basis van afkomst.  

De correctionele rechtbank van Antwerpen gaf op 4 november 2020 het signaal dat zulke uitingen van antisemitisme niet door de beugel kunnen. Ze achtte de feiten bewezen en veroordeelde de beklaagde tot een werkstraf van 50 uur.  

De rechter kende aan Unia provisioneel 1 euro toe voor de morele schade. Daarnaast kreeg Unia 100 euro toegekend voor materiële schade.  

Tags unia voetbal