David Dehenauw heeft slecht nieuws: "Kan in België ook gebeuren"

door: STS
David Dehenauw - onweer
Afbeelding bron: Photonews

Het extreme weer dat zich op Corsica voordeed, kan in België ook voorkomen, zegt weerman David Dehenauw. "Al is dat uiterst zeldzaam."

Op het Franse eiland Corsica zijn er vijf doden gevallen door het noodweer, waarbij windsnelheden tot 224 km/u gemeten werden. Ook in de Italiaanse regio Toscane eiste het noodweer twee levens.

"De 30 graden die men daar als zeewatertemperatuur heeft geregistreerd, dat was ook nog nooit gezien. Dat was einde juli, en toen heb ik gezegd: als er daar lagedrukgebieden komen, kan dat zeer hevig toeslaan. Drie weken later is het zover", zei David Dehenauw op VTM.

"Het warme zeewater zorgt voor extremen, maar het is niet alleen dat. Het is ook een combinatie met de straalstroom, die zorgt voor voldoende verandering van de wind, met de hoogte. Dat wekt dan zo'n fenomenen als boogecho's, tornado's of valwinden in de hand."

"De brandstof van die onweders is natuurlijk het temperatuurcontrast tussen de bodem of het zeeoppervlak en de koudere bovenlucht. Wanneer er lagedrukgebieden komen boven extreem warm zeewater, kan je dergelijke fenomenen krijgen."

Tornado

"Het is waar dat het zeewater hier bij ons twee à drie graden warmer is dan normaal, maar het zeewater is ook geen 30 graden. "

"Er kunnen zich hier ook zware onweders voordoen eens wij met lagedrukgebieden te maken hebben. Maar ik zou niet meteen de parallel met Corsica maken, ook al hebben wij in het verleden noodweer gehad. Ik denk bijvoorbeeld aan de tornado van Oostmalle in 1967, toen er rukwinden van 250 à 300 km/u waren, geschat op basis van de schade. Dus dat kán in België, maar dat is uiterst zeldzaam."

Ontdek nu de gratis app van Redactie24