Kan verwoestende cycloon Boris tot bij ons komen? Dit zegt Jill Peeters erover
Cycloon Boris heeft al lelijk huisgehouden in delen van Europa. Bestaat er een gevaar dat deze naar onze streken komt?
Het is alle hens aan dek in Centraal- en Oost-Europa. Daar zorgt cycloon Boris voor enorme neerslaghoeveelheden, hetgeen tot extreme wateroverlast en verwoestende overstromingen leidt.
In zowat heel Tsjechië geldt code rood, net zoals in grote delen van Polen en Oostenrijk, en delen van Slovakije en Duitsland. In Roemenië zijn al drie vrouwen en twee mannen omgekomen door het noodweer.
"In het Tsjechische Serak is de voorbije 48 uur 245 liter neerslag per vierkante meter gevallen. Als we dat vergelijken met wij drie zomers geleden meemaakten in de Vesder-vallei: toen viel er 271 liter in 48 uur", zei weervrouw Jill Peeters Jill Peeters is een Vlaamse weervrouw. Van 2004 tot 2019 was ze weervrouw bij VTM, in 2022 keerde ze terug.
Jill Peeters
"Maar nu hebben ze daar nóg drie dagen te gaan, en de verwachting is dat vooral in de loop van zaterdagavond en zaterdagnacht het nog wat harder gaat regenen. Het ergste zou zich voordoen in Tsjechië en Oostenrijk. Maar ook in de andere landen in de regio is er veel schade."
Welke richting trekt cycloon Boris uit?
Een belangrijke vraag is nu: welke richting trekt de cycloon uit? "Ik verwacht dat heel dat systeem richting het Middellandse Zeegebied gaat trekken. Die hoeveelheden neerslag gaan dan minder groot zijn", voorspelt Peeters.
"Maar het is van oorsprong koude, polaire lucht. En die koude lucht komt dan boven een bijzonder warme Middellandse Zee te liggen. Die is door de klimaatverstoring nog nooit zo warm geweest."
"En dat contrast gaat ongetwijfeld voor best wat regen zorgen aan de kusten van de Adriatische Zee - ik denk aan Albanië, Italië - maar ook verderop, in Frankrijk en Spanje."