Opgepast: Er geldt nu code rood: "Blijf beter even binnen"

door: STS
Pollen
Afbeelding bron: KMI

Veel mensen zullen het ongetwijfeld al gemerkt hebben. Het pollenseizoen bereikt nu een piek en de kaarten kleuren rood.

Vooral in het westen en het centrum van het land worden er woensdag grote concentraties pollen in de lucht verwacht. Daar kleuren de kaarten donkerrood. Elders in Vlaanderen kleuren ze oranje of donkeroranje.

Het KMI definieert code rood als volgt: "Er worden grote stuifmeelhoeveelheden in de lucht verwacht. Veel personen met een stuifmeelallergie zullen waarschijnlijk symptomen ontwikkelen. De gebruikelijke vermijdingsmaatregelen zijn van toepassing."

"We zitten middenin de moeilijkste periode voor hooikoortslijders", bevestigde bioloog en hooikoortsexpert Maurice Martens aan Het Belang van Limburg. "De bloei zorgt voor een piek aan pollen."

Extra concentratie pollen

Wie hooikoorts heeft, krijgt de raad om binnen te blijven indien mogelijk. Zeker aan het begin van een bui is dat verstandig. "Dan komt iets koudere lucht met pollen mee naar beneden. We stellen dan net op neushoogte van mensen een extra concentratie pollen vast. Blijf beter even binnen."

Volg Redactie24 nu op Instagram