Weerkundigen staan versteld van wat komt: "Bizar hoge temperaturen"

door: STS
zomer
Afbeelding bron: Pixabay

Weerkundigen - en mensen die van stralend lenteweer houden - kijken al reikhalzend uit naar zaterdag. Het kwik zou dan vlot voorbij de 20 graden moeten gaan.

Zaterdag wordt een ideale dag om te wandelen en te fietsen, of een daguitstap te maken. We krijgen zéér zacht weer, zomers zelfs. "Weermodellen komen met een eendagsvlieg in de vorm van een opstoot van zeer zachte lucht vanuit Afrika", schrijft NoodweerBenelux op X.

"Dat levert bizar hoge temperaturen op in de bovenlucht. Op een hoogte van 1.500 meter stijgt het kwik naar temperaturen tussen 15-20 graden. Aan de grond zou dit in ideale omstandigheden tropische maxima opleveren, maar veel wind en weinig verticale uitwisseling laten het kwik stagneren tussen 20 en 25 graden."

Zondag en maandag worden ook nog mooi, met temperaturen tot 19 graden. Daarna zakt het kwik weg tot 14 à 15 graden. De veertiendaagse voorspelling van het KMI luidt: "Mogelijk blijft het eerst overwegend droog, maar vergroot later tijdens deze periode de kans op neerslag. In een zuidwestelijke stroming schommelen de maxima meestal rond 14 à 15 graden in het centrum."