"Explosieve onweersituatie op komst, met hagel die je auto kan vernielen"

door: STS
Onweer - bliksem
Afbeelding bron: Pixabay

Weerkundigen voorspellen dat er "een explosieve onweersituatie" zit aan te komen voor een deel van West-Europa. Het is opletten indien je dan met de wagen op vakantie bent. En ook België zou niet geheel ontsnappen aan het noodweer.

"Tijdens de komende 24 tot 48 uur ontplooit zich een hevige set-up voor onweer over delen van Frankrijk, Duitsland en de Alpen", kondigt NoodweerBenelux vrijdagochtend aan via X.

"Ook het uiterste zuidoosten van België en Luxemburg kunnen in de loop van zaterdag forse onweders verwachten, met kans op hagel en windstoten."

Hagelstenen van 5 centimeter

"Het zal zeker een explosieve onweersituatie zijn", klinkt het voorts in hun video op YouTube. "Ik kan nu al meegeven: u gaat dit weekend in de media beelden te zien krijgen. Er is meer dan 20% kans op hagelstenen met een diameter van ruim vijf centimeter."

Voor vakantiegangers is het opletten geblazen. "Als je wagen zich in het oosten of noordoosten van Frankrijk, het zuidwesten van Duitsland, Luxemburg of Zwitserland bevindt en er een supercell met hagel voorbijtrekt, ga je prijs hebben. Dan ga je grote schade hebben."

Ardennen mogelijk getroffen

"Met de lage landen zitten we op de grens van een potentieel heftige uitbraak van hevig onweer. We zien in de laatste weerdata dat dat onweer noordelijker gaat trekken, dat het meer richting Luxemburg begint op te schuiven, en ook de Ardennen."

Volg Redactie24 nu op Instagram