Weerman David Dehenauw ziet groot probleem opduiken: “Is al zo bezig sinds 2017”

door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan

Op 1 september start de weerkundige herfst. Het is ook het moment om een balans op te maken van de voorbije zomermaanden.

Het KMI berekende dat het gemiddeld in de maanden juni, juli, augustus samen in Ukkel het 18,8 graden was. Daarmee strand de zomer van 2020 op een zevende plaats van warmste zomers ooit sinds de metingen in 1833.

Vooral de maand augustus was bijzonder heet. Van 6 tot 12 augustus werd officieel de warmste week sinds de start van de metingen. We haalden toen temperaturen van gemiddeld 33,5 graden. Het werd een hittegolf die twaalf dagen zou duren.

Er waren ook 10 tropische dagen. Dat zijn dagen dat de temperatuur 30 graden of meer bedroeg.

En de zomer was ook droger dan gemiddeld. Er viel gemiddeld 168,2 millimeter neerslag per maand, tegenover 224,6 millimeter normaal.

"Al een tekort van zes maanden regen"

Weerman David Dehenauw ziet een groot probleem. "Het probleem is dat dat tekort zich al opstapelt sinds januari 2017", legt hij uit bij VRTNWS.

“Toen al zagen we de eerste droogteproblemen en sindsdien zijn er elk jaar droogteproblemen. Als je al die tekorten optelt, dan kom je intussen aan een tekort van ongeveer 6 maanden aan neerslag. Dat is niet niks natuurlijk."