Zware stormen teisteren Europa: Loopt België ook gevaar?

door: STS
Storm
Afbeelding bron: Photonews

De storm Babet en de storm Aline zorgen momenteel voor noodweer in delen van Europa. In Schotland zijn daar al twee doden bij gevallen.

"Babet houdt lelijk huis in het noordwesten van Europa. Die gaat ook nog iets opschuiven naar het noorden", zei weerman Frank Duboccage op VTM.

"Dus voornamelijk Schotland en ook Denemarken en Zweden kunnen nog felle windstoten verwachten van meer dan 100 km/u. Dat geldt ook voor het uiterste noordwesten van Duitsland."

"De regen daaraan verbonden zit nu voornamelijk boven het noorden van Duitsland, het zuiden van Denemarken, en dat gaat ook opschuiven richting het noorden. Heel Denemarken moet zich nog voorbereiden op veel regen. Het zuiden van Zweden ook, en ook Schotland. Daar krijgen ze opnieuw een pak regen over zich heen. Ik acht de kans vrij groot dat er in die regio's nog overstromingen kunnen komen."

"Wat storm Aline betreft, die zit in het westen van Frankrijk. Daar zijn er momenteel windsnelheden van 110 km/u en is het ook nog fel aan het regenen. De komende 24 uur gaat die storm wel fel afzwakken."

"In België gaan we eigenlijk heel veel geluk hebben", zegt Duboccage. "Je kan zeggen dat de huidige regen indirect het gevolg is van Babet. Er is code geel afgekondigd, maar ik verwacht niet meteen dat er bij ons problemen gaan zijn wat overstromingen betreft."

"Zaterdag gaat Aline ervoor zorgen dat er net iets meer wind is, maar ook niet dramatisch. Het wordt een typische herfstdag, met windstoten tot 60 of 70 km/u."