Let goed op als u een iPad koopt bij het Kruidvat: “Die zijn waardeloos, niet kopen”

bron: Radio 2/Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Wie de nieuwe reclamefolder van het Kruidvat bekeken heeft, zal het al wel zijn opgevallen. Je kan er drie verschillende modellen van iPads krijgen.

Het betreft zogenaamde ‘remanufactured’ toestellen. Dat zijn toestellen die bestaan uit tweedehands, gerepareerde en/of nieuwe onderdelen. In het Radio 2-programma ‘De Inspecteur’ worden de iPads van Kruidvat met de grond gelijkgemaakt.

Tweedehands
De onderdelen - gaande van het scherm tot de batterij tot het geheugen… - zijn gerecycleerd, tweedehands, hersteld en/of nieuw. Vaak komen zulke ‘remanufactured’ toestellen niet met de doos en bijhorende accessoires. Ze zijn dan ook voorzien voor discounters, de tweedehandsmarkt of consumenten die mikken op een lager prijssegment.

Niet kopen
Experts raden aan om deze toestellen niet te kopen. Je kan bij Het Kruidvat de iPad Air 2, een iPad 2 en de originele iPad Mini krijgen. Bij die laatste twee wordt de meeste recent versie van het besturingssysteem IOS niet ondersteunt. 

Veiligheid
“Alleen al om die reden is dit een slechte koop”, citeert Het Nieuwsblad, Dries Cludts van Techzine. “Veiligheid is heel belangrijk, als je niet de laatste versie van de software kan draaien, zitten daar mogelijk bugs of andere problemen in. Je bent gewoon veel veiliger af met de laatste versie van alle besturingssystemen.”

Stenen tijdperk
De eerste mini Ipad was er in 2012 en de iPad2 in 2011. “In computertermen is dat echt het stenen tijdperk. Om die reden zijn die toestellen qua geheugen en processor hopeloos verouderd. Je gaat hier heel snel tegen de limieten van het toestel botsen, hedendaags apps en sites zijn veel groter en zwaarder dan vroeger. Zelfs een lichte gebruiker gaat al snel gefrustreerd raken.”