Het ziet er niet goed uit voor Juwelier die overvaller doodschoot: “Hij wordt beschuldigd van doodslag”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps
Zaterdagmiddag, zo rond 12 uur, werd een juwelier in Oostakker overvallen. Hij schoot één van de overvallers dood. Hij riskeert nu vervolgd te worden voor doodslag.

Twee gemaskerde mannen vallen binnen bij juwelier Moens in de Bredestraat in Oostakker. Ze slaan en schoppen uitbater Filip Moens en bedreigen hem, zijn familieleden en de aanwezige klanten met een vuurwapen. Vervolgens grabbelen ze horloges en kostbare sieraden mee. Daarna vluchtten ze weg.

EIGEN WAPEN
Juwelier Moens grijpt daarna zijn eigen wapen en rent de dieven achterna. Terwijl de eerste overvaller op een donkere scooter zonder nummerplaat stapt, vuurt de juwelier en klokkenmaker volgens getuigen drie keer. De juwelier is geoefend schutter want hij is lid van een schietclub.

OVERVALLER GERAAKT
Eén kogel raakt de overvaller achterop de scooter. Hij overleeft het niet. Zijn handlanger rijdt door en nog is steeds spoorloos. De politie komt ter plaatse en neemt de juwelier mee voor ondervraging. "Hij is voorgeleid op verdenking van doodslag", zegt persmagistrate Eva Brantegem. "De onderzoeksrechter besliste om hem vrij te laten onder voorwaarden. Hij werkt goed mee aan het onderzoek."

"GEEN WETTIGE ZELFVERDEDIGING"
Noch Filip Moens, noch zijn familie mogen reageren op het lopende onderzoek. Het ziet er niet zo goed uit voor hem want van wettige zelfverdediging lijkt geen sprake te zijn. "Je moet in gevaar zijn op het moment dat je geweld gebruikt", duidt professor Straf- en Strafprocesrecht Philip Traest (UGent) in Het Nieuwsblad. "Iemand aanvallen omdat hij je goederen bedreigt, mag niet. Je moet als persoon gevaar lopen."