Bart Peeters over klimaatproblematiek: “Vliegen is niet goed voor het milieu, maar dat is relatief”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vandaag was Bart Peeters (59) weer te horen in ‘De Madammen’ op Radio 2. Hij verving Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Siska Schoeters. De madammen zijn op droomreis met elk vijf luisteraars.

Bart Peeters verving hen voor de tweede keer. De presentator pleit voor redelijkheid inzake de klimaatproblematiek. “We willen natuurlijk allemaal klimaatneutraal leven, maar dat is moeilijk. Vliegen is niet goed voor het milieu, maar dat is relatief”, reageert hij in Het Nieuwsblad. 

“Een vleesetende fietser is erger dan een veganist met een Porsche, las ik. En wie een labrador in huis heeft, weegt zwaarder op het milieu dan ­iemand die airmiles verzamelt. Ik vind dat alle Belgen heel ­precies moeten geïnformeerd worden over de impact van vlees eten, autorijden en vliegen. Nu weten we te weinig.”

Nestkastje
Het bevalt Bart Peeters wel om radiopresentator te zijn. “Ik heb héél erg veel verkeers­informatie gelezen, ik deed er zelf ­anderhalf uur over om op de VRT te geraken. Ik ben eigenlijk op tournee, dus ligt mijn energetisch hoogtepunt nu vooral 's avonds. 's Morgens sta ik ­normaal gezien nooit in de file, nu wel. Dat is wennen. Radio is dat niet, ook al ben ik geen ­radiomaker."

"Maar mijn motto is: timmer eens een nestkastje. Dat is ­gezond voor je hoofd en je blik op de wereld. Ik ben muzikant, maar probeer niet dag en nacht platen te maken. Lou Reed heeft één slechte plaat gemaakt waarvan ik dacht: je had beter een nestkastje gemaakt in plaats van de hele tijd alleen maar ­platen te maken. Ik bedoel maar: doe eens iets anders. “