VS waarschuwt ons land over Belgische IS-strijders in Syrië: “Beste manier om te verhinderen dat ze weer terroristen worden”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
De Verenigde Staten zetten ons land onder druk. Ze hebben een duidelijke boodschap voor België wat betreft de IS-strijders in Syrië.

Een topfunctionaris van het State Departement spoort onze regering aan om haast te maken met de repatriëring van van de gevangen Belgische IS-strijders in Syrië. “De beste manier om te verhinderen dat jullie IS-strijders ooit terugkeren naar het slagveld of naar terreurcellen, is ze repatriëren om bij jullie berecht te worden”, citeert Het Laatste Nieuws de topfunctionaris.

Volgens de VS gaat het om nog maximaal 400 personen. De voorbije jaren zijn er 292 Syriëstrijders vertrokken uit ons land. Daarvan zijn er minstens 142 gesneuveld. Sinds IS verslagen is worden er 2.000 buitenlandse IS-strijders gevangengehouden.

Politieke wil
Het baart de VS zorgen want het gaat om zeer gevaarlijke personen die ervaring hebben op het veld. België, en ook heel wat andere Europese landen, hebben maar weinig zin om hun landgenoten daar weg te halen. “Het ontbreekt jullie aan politieke wil”, sneert de VS. “We willen helpen waar nodig.”

Als België de IS-strijders niet terughalen is de vrees dat ze gaan ontsnappen. Dan heb je er helemaal geen controle meer over en wordt de kans op een nieuwe aanslag in ons land groter. In Al-Hol, waar België onlangs nog zes weeskinderen ging weghalen, zijn al vrouwen ontsnapt met mensensmokkelaars.