Plopsaland wordt zwaar op de vingers getikt voor moederdag- en vaderdagacties: “Pure Discriminatie!”

bron: VTM NIEUWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Plopsaland De Panne riskeert een boete voor haar moederdag- en vaderdagactie. Volgens het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen overtreedt Plopsa daarmee de genderwet.

Rond Moederdag mogen alle moeders gratis het pretpark binnen met hun kinderen, met Vaderdag zijn alle vaders aan de beurt. Als er dan tenminste ook een kind bij is dat wél betaalt. Naar aanleiding van deze vaderdagactie in Plopsaland werd er een klacht ingediend bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen mannen wegens discriminatie. Volgens het Instituut heeft Plopsaland met hun actie effectief de genderwet overtreden, die elke vorm van discriminatie op basis van geslacht verbiedt.

“Er is bij de vaderdagactie sprake van directe discriminatie, aangezien vrouwen ongunstiger worden behandeld ten opzichte mannen, louter op grond van hun geslacht. Zij kunnen immers niet rechtstreeks genieten van uw actie”, staat in de brief te lezen. Volgens het Instituut heeft Plopsa dezelfde overtreding begaan bij de moederdagactie.

Bij Plopsaland, het themapark van Studio 100, vinden ze niet dat ze een fout hebben gemaakt, en zijn ze ook niet van plan om de acties stop te zetten. “Het is niet de bedoeling om iemand te discrimineren”, zegt CEO Steve Van den Kerkhof van Plopsaland. “We zetten eerst de vrouwen in de bloemetjes met een gratis ticket, en een maand later doen we hetzelfde voor de mannen. Het is mij een raadsel wie dan benadeeld wordt. Wij doen dat trouwens al 15 jaar zo.”

Het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen zegt ook nog dat de acties niet in de huidige vorm mogen blijven bestaan, anders is het van plan om juridische stappen te ondernemen. Het Instituut pleit voor een genderneutrale actie, waar zowel moeders als vaders van kunnen profiteren. “We zijn ook niet de enige die zo werken”, zegt Van den Kerkhof. “Als je op Moederdag naar de bakker of supermarkt gaat, krijgen mama’s soms een bloem. Daar klagen vaders toch ook niet over? Moederdag en Vaderdag zijn tradities die we in stand willen houden.” Plopsaland is wel bereid om met het Instituur samen te zitten om het discussiepunt te bespreken.