Boerkaverbod in Nederland is omstreden nog voor het van kracht is: Dit is er aan de hand

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
In Nederland is het vanaf 1 augustus niet toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen in onder meer het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Maar er worden vraagtekens gezet bij de handhaving van de wet.

De vraag is of er snel een boete (van minimaal 150 euro) voor uitgedeeld zal worden. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet al weten het boerkaverbod niet te zullen handhaven. Ze zet politiemensen liever in voor bijvoorbeeld de aanpak van georganiseerde misdaad. En ook Rotterdam en Utrecht lijken er geen halszaak van te willen maken. Dat leidde tot ophef in de regering, waardoor de Nederlandse premier Mark Rutte nog eens duidelijk waarschuwde dat het verbod gewoon in alle steden geldt.

Ook verschillende openbaarvervoerbedrijven, waaronder de Nederlandse Spoorwegen lieten eerder al weten dat ze het verbod niet gaan handhaven. Ze zullen geen moslima’s weigeren als die hun gezicht hebben bedekt. Ze hebben een vervoersplicht. Ze laten hun personeel wel vrij om dragers van gezichtsbedekkende kleding aan te spreken. Vervoersbedrijven zien ook niet hoe ze passagiers moeten weigeren of eruit zetten, omdat dat zal leiden tot vertragingen.