Arts heeft hoopvol nieuws over de baby van Stan Van Samang

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vorige week kondigde Stan Van Samang aan dat hij in januari voor de tweede keer papa wordt. Maar staat hem straks opnieuw een eindeloze reeks slapeloze nachten te wachten, met extreme uitputting tot gevolg?

Stan Van Samang en zijn vriendin Barbara tuimelden twee jaar geleden van hun roze babywolk omdat hun eerste zoontje Lenny hun nachtrust grondig verstoorde, en dat maanden aan een stuk. Het jongetje sliep heel onrustig, omdat hij last had van zware reflux. “Barbara en ik zijn stikkapot”, liet Stan toen weten.

Die vermoeidheid begon na een tijdje stevig zijn tol te eisen. Stan moest zelfs een concert in Overijse afbreken, nadat hij in het midden van de show zijn stem verloor. Hij verliet toen huilend het podium. Eerder dit jaar zei Stan tijdens een interview op radiozender Joe dat er twee jaar na de geboorte van Lenny minder verbetering is dan gehoopt. “Ik ben nog altijd kapot”, zei Stan. “Lenny slaapt zeer goed, maar helaas overdag en niet ’s avonds, zoals het zou moeten. Zes keer opstaan in een nacht is een goede nacht.” Stan liet zich tijdens datzelfde radiogesprek ook ontvallen dat hij graag nog eens vader wilde worden. En nu, amper vier maanden later, is zijn wens dus vervuld.

Is het mogelijk dat de geschiedenis zich herhaalt, en Stan opnieuw maanden van extreme uitputting te wachten staan? Dat is volgens een arts helemaal niet zeker. ‘Een huilbaby is meestal niet genetisch bepaald’, zegt professor Bart Van Overmeire, neonatoloog en medisch expert voor Kind & Gezin. “Anders gezegd: het is niet omdat de eerste boreling een huilbaby is, dat een later broertje of zusje dat per definitie ook zal zijn. Tenzij er achterliggend toch medische factoren zijn bij zowel het ene kind als het andere. Bij slechts één op de tien huilbaby’s wordt trouwens een medische oorzaak gevonden.”