Ouders ondervinden groot probleem voor hun kinderen bij start van nieuw schooljaar: “Niet realistisch meer”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er spelen zich droevige toestanden in het Vlaamse onderwijs. De prijzen swingen de pan uit.

Zowel Welzijnszorg, de Gezinsbond, maar ook de onderwijskoepels vragen middelbare scholen zich te beraden over de boeken hun leerlingen verplicht moeten aankopen. 

“We horen dat vaak: boeken die verplicht moeten worden gekocht maar dan niet nodig blijken”, zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond in Het Nieuwsblad. “Of boeken waarvan alleen het eerste hoofdstuk wordt behandeld, waardoor ook nog een tweede handboek moet worden gekocht omdat de laatste drie hoofdstukken in dat boek veel beter zijn.”

"Niet realistisch meer"
Het gevolg is dat de kostprijs soms nodeloos oploopt. “We horen geregeld van boekenpakketten die tot 250, 350 tot soms zelfs 400 euro kosten. Dergelijke prijzen zijn niet voor elke ouder realistisch, waardoor in sommige klassen leerlingen zitten die het zonder een aantal handboeken moeten stellen”, zegt Colette Victor, bij Welzijnszorg projectcoördinator van Samen Tegen On­betaalde Schoolfacturen.

Iris Haentjens, voorzitter van de vereniging Leraren Frans, beseft dat het allemaal heel gevoelig ligt. “Er is de druk van zowel directies als inspectiediensten om de meest ac­tuele handboeken te gebruiken. Dat maakt dat geregeld van handboek wordt gewisseld, terwijl de leerkracht in kwestie het handboek van vorig jaar misschien nog steeds beter vindt. En er zijn de discussies onder de vakleerkrachten van één school over welk handboek ze zullen gebruiken. Ook dan valt het soms voor dat leerkrachten zich niet neerleggen bij de consensus en het verplichte handboek tijdens hun lessen in de praktijk links laten liggen."

Tags school