Situatie in Spanje is ernstig door deze onrustwekkende gebeurtenis: Twee mensen al gestorven en ook de toeristen zijn in gevaar

bron: AD
door: PMN
Er is paniek uitgebroken in het zuiden van Spanje. Het land heeft intussen ook de Europese en wereldgezondheidsautoriteiten op de hoogte gesteld.

In het zuiden van Spanje is een bacteriële epidemie uitgebroken. Er zijn al twee Spanjaarden overleden en minstens 150 andere mensen zijn ziek geworden na het eten van besmet vlees.

De schuldige is de listeria-bacterie die voorkomt in aarde, oppervlaktewater, vegetatie en bij verschillende dieren (geiten, schapen en runderen). Mensen kunnen besmet geraken door in contact door direct contact met zieke dieren of via voeding. Bij de getroffen mensen in Spanje is dit via de laatste mogelijkheid gebeurd.

Eén van de slachtoffers die ziek is geworden, is een 15-jarige jongen uit La Rinconada ten noorden van Sevilla. Hij kocht vorige week nog een broodje met vlees in een plaatselijke winkel. “Na het eten van de sandwich kreeg mijn zoon symptomen die in verband kunnen worden gebracht met listeriose. Hij belandde in het ziekenhuis en mocht dat pas na twee dagen weer verlaten’’, verklaarde Sergio Ramírez Alcalde tegenover de Consumentenbond (Facua) in Sevilla.  

De epidemie is in Andalusië ontstaan. Daar is ‘carne mechada’ een populair gerecht. Dat is varkensvlees dat in zijn eigen vet is gegaard, van het merk La Mechá. Intussen zijn er ook zieken gemeld in de rest van Spanje. “Dat wij dit aan de Wereld Gezondheidsorganisatie en de EU melden is de gebruikelijke procedure, en meer dan redelijk omdat er op dit moment veel toeristen in ons land verblijven”, aldus de Spaanse minister van Volksgezondheid.