Nu pas onthuld: Dit hebben koning Boudewijn en koningin Fabiola in het allergrootste geheim gedaan

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Archieffoto
Enkele maanden voordat hij in 1990 weigerde de abortuswet te ondertekenen, is koning Boudewijn in het allergrootste geheim hertrouwd met koningin Fabiola. De kinderloze en religieuze vorst worstelde zwaar met zijn geweten. In het geloof en het huwelijk vond hij steun en antwoorden.

Op een vroege ochtend, eind januari 1990, kwamen Boudewijn en Fabiola onaangekondigd aan in Loreto, een gemeente in de Italiaanse provincie Ancona. Het is een bekend Mariaheiligdom en bedevaartsplaats. Ze hadden er een nachtelijke autorit opzitten vanuit Brussel.

Ze reisden incognito in een blauwe Mercedes. Met een chauffeur, maar zonder veiligheidsagenten. In de koffer: zijn trouwkostuum en haar bruidsjurk. Pater Stanislao Santachiara verwelkomde destijds het bijzondere koppel uit België. 

Bij aankomst legde Boudewijn zijn innerlijke strijd uit: “Ik wilde vader worden, maar het was me niet gegund. Nu moet ik een wet ondertekenen om leven af te breken dat nog zijn weg zoekt. Ik kan dat niet."

"HET WAS MIJ NIET GEGUND"

"Vandaag leggen mijn echtgenote en ik ons lot in de handen van Maria: zij moet ons de moed en kracht geven om deze zware beproeving te doorstaan.”

In eenzaamheid en in volmaakte stilte zou Boudewijn, in het gezelschap van Fabiola, op zijn knieën hebben gebeden tot de zwarte madonna die in Loreto wordt afgebeeld. Door bovendien symbolisch te hertrouwen, zo’n dertig jaar na hun eerste jawoord, benadrukten de twee vorsten de waarde van het huwelijk.

Enkele maanden, in april 1990, beleefde België een zware institutionele crisis, toen koning Boudewijn geen handtekening wilde zetten onder de abortuswet.

Omdat premier Martens en zijn vicepremiers er niet in slaagden hem op andere gedachten te brengen, werd er op een ongeziene manier ingegrepen. Ze stelden Boudewijn “tijdelijk in de onmogelijkheid om te regeren”. België zat daardoor 36 uur zonder koning. Anderhalve dag later had de politiek de wet zelf goedgekeurd.