Vlaams Belang neemt duidelijk standpunt in over standbeelden

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams Belang mengt zich in het debat over de standbeelden van koning Leopold II, die tegenwoordig besmeurd, verbrand of afgebroken worden omdat ze gelinkt worden aan het koloniale verleden. Ook een beeld van koning Boudewijn (foto) werd al gevandaliseerd.

Het Vlaams Belang wil alleszins dat de beelden behouden blijven en dient een voorstel van resolutie in ter bescherming van het erfgoed.

"Standbeelden verwijderen manipuleert ons erfgoed en onze geschiedenis", zegt VB-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. "Er zijn goede en slechte passages in onze geschiedenis, maar het blijft onze geschiedenis. Als we elk standbeeld moeten verwijderen waardoor iemand zich gekwetst voelt, blijven er allicht geen meer staan in onze straten. Onze partij verzet zich dan ook tegen een dergelijk verstikkend politiek correct denken."

QR-code

Vlaams Belang zegt het wel mogelijk te willen maken dat bepaalde beelden of straatnamen historisch worden geduid. "Dat kan bijvoorbeeld door plakkaatjes toe te voegen, of zelfs met QR-codes."