Dik tegen de zin van koning Filip maar het gebeurt toch: Dit is er aan de hand in het paleis

bron: Dag Allemaal
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf deze week kunt in het paleis een bijzondere tentoonstelling gaan bewonderen. Het paleis showt (bijna) 200 jaar aan koninklijke uniformen.

Je kunt er onder andere tenues van Leopold II en het scoutspetje van koning Boudewijn gaan bewonderen. Ook koning Filip is vertegenwoordigd.

“De oorspronkelijke afspraak, toen we aan de expo begonnen, was dat we geen uniformen zouden tonen van de regerende vorst. Filip vond niet dat zijn kleren hier ook moesten hangen’, zegt professor Christian Koninckx, die verantwoordelijk is voor het geheel. “Maar we kunnen toch het vliegenierspak tonen dat hij als straaljagerpiloot droeg.”

Van koning Boudewijn kunnen zijn zwarte galatenue, het witte uniform dat hij meenam op zijn bezoeken aan Congo én zijn welpenpet bewonderd worden. Maar ook daar is koning Filip gedeeltelijk aanwezig. “We hadden enkel het petje dat Boudewijn droeg als welp in Laken”, vertelt Pierre Lierneux, de uniformspecialist van het Legermuseum. “Van zijn das vonden we geen spoor, terwijl die er echt wel bij hoort. Dus ging ik eens luisteren in het scoutsmuseum van Leuven of ze daar geen identiek exemplaar hebben. En jawel, we hebben er één kunnen lenen: de das van Filip.”